Als de wateraanvoer niet voldoende of niet van de juiste kwaliteit is, is het verbeteren van de watervoorziening met zoetwatermaatregelen van belang. Eén van deze maatregelen is het creëren van een zoetwaterberging, bijvoorbeeld met een bassin of ondergrondse opslag van zoetwater. Ondergrondse zoetwaterberging wordt in Spaarwater op twee locaties ontwikkeld en beproeft. Zo is aangetoond dat het mogelijk is om in de vollegrondsteelt zelfvoorzienend te kunnen zijn. Tevens reduceert dit systeem de afvoer van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater.
In droge gebieden is met druppelirrigatie een waterbesparing van 10% tot 50% haalbaar. Hoe dit in Nederland uitpakt is nog onbekend. Met druppelirrigatie en fertigatie wordt in Spaarwater de volgende stap gezet in precisie landbouw. Op een zandperceel met bollenteelt via oppervlakkige druppelbevloeiing en op een kleiperceel met pootaardappel via permanente ondergrondse druppelbevloeiing. Het doel is verhoging van de gewasopbrengst te combineren met waterbesparing en verminderde gift van meststoffen. Dit laatste moet leiden tot verminderde uitstroom van nutriënten naar het oppervlaktewater.
Op een groot deel van de kleigronden langs de Waddenzee is landbouw mogelijk dankzij dunne zoete regenwaterlenzen die ‘drijven’ op het zoute grondwater. Onder droge omstandigheden kunnen de lenzen verdwijnen zodat het zoute grondwater de wortelzone bereikt. In dat geval kan gewasschade optreden door verzilting. Een innovatieve methode om verzilting te bestrijden is het optimaliseren van de drainage door middel van systeemgerichte drainage. Hiermee wordt de zoetwaterlens vergroot door het optimaliseren van de diepte en afstand van de drainage en het dynamisch sturen van het grondwaterniveau.
De bodem in Flevoland zakt. De veenlaag die op veel plekken onder de klei aanwezig is oxideert en klinkt in. Bodembeheer en de waterhuishouding versterken en ondersteunen elkaar. Optimaal waterbeheer maakt het mogelijk om de veenoxidatie te verminderen. Dit heeft als voordeel voor de agrariërs dat de percelen goed blijven en hun rendement behouden. Op vier percelen in Flevoland is gestart met continue metingen van bodemvocht, de grondwaterstand en de EC-waarden. in verschillende bodemlagen.
Spaarwater systemen leveren niet alleen voordelen op perceelsniveau, het gehele watersysteem van de polder kan door de ingrepen worden beïnvloedt. Dit maakt het uitvoeren van twee soorten kosten-baten analyses wenselijk. De bedrijfseconomische kosten-batenanalyse en een maatschappelijke kosten-batenanalyse. Binnen Spaarwater is een breed overzicht gemaakt van de baten die de Spaarwatermaatregelen opleveren om een compleet beeld te vormen van de economische haalbaarheid.