Om de effecten van de Spaarwatermaatregelen op het regionale systeem te onderzoeken en kwantificeren is afgelopen zomer het regioproces van start gegaan. Binnen 3 pilotpolders staat de economische analyse en regionale opschaling van de maatregelen centraal. Hierbij wordt gekeken naar de effecten op bedrijfseconomisch en maatschappelijk niveau en worden ook de effecten op het gehele doorspoelsysteem uitgewerkt.
Binnen 3 pilotpolders word bepaald wat de succescriteria zijn voor de maatregelen. Wat is bijvoorbeeld de invloed op de lokale zoetwatervraag en doorspoelbehoefte? In hoeverre past dit bij de KRW doelstellingen en de economische potentie van het landbouwgebied?
Om deze vragen te beantwoorden worden naast technische en beleidsmatige analyses ook actuele metingen gebruikt ter ondersteuning. In de Noord-Hollandse Oostpolder zijn de agrariërs en het hoogheemraadschap al begonnen met het gezamenlijk meten van de waterkwaliteit. Hierdoor wordt niet alleen de werking van het regionale watersysteem inzichtelijk, de eerste metingen hebben gelijk al geleid tot verbeteringen in de wateraanvoer.
De metingen worden uitgevoerd met behulp van het concept ‘Inlaat op Maat’ (www.inlaatopmaat.nl (http://www.inlaatopmaat.nl)) Inlaat op Maat gebruikt de smartphone als meetinstrument voor real-time inzicht over de waterkwaliteit. Met de nieuwe inzichten kan slimmer en zuiniger gebruik worden gemaakt van het beschikbare zoete water. Dit is mogelijk omdat zowel het waterschap als de agrariër over meer gedetailleerde en actuele watersysteeminformatie beschikken.
Doordat veranderingen in de waterkwaliteit in een vroeg stadium worden opgemerkt, kan adequaat ingegrepen worden. Hiermee wordt schade beperkt en water bespaard. Beheerders en boeren kijken naar dezelfde info en kunnen zo snel schakelen als er veranderingen in het systeem.