Om de economische schade in de landbouw te verkleinen is voldoende beschikbaar zoet water van belang. Om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken heeft de provincie Noord-Holland een meerjarige proef uitgevoerd bij bollenteler Hans Smit op Texel. Op 2 december 2015 vond de eindbijeenkomst van het project plaats dat is uitgevoerd door o.a. Acacia Water en Antea Group.
Volledig zelfvoorzienende zoetwaterberging op perceelniveau is op Texel getest om de kans op economische schade in de landbouw te verminderen. Dit is gebeurd door een innovatief systeem aan te leggen waarbij regenwater van het dak wordt opgeslagen in een bassin zodat het tijdens droge perioden gebruikt kan worden voor druppelirrigatie in het perceel.
Tijdens het droge voorjaar van 2015 is de proef zeer succesvol gebleken. De metingen hebben laten zien dat nagenoeg geen afname van het bodemvocht heeft plaatsgevonden doordat de gewassen op tijd van voldoende water konden worden voorzien met de druppelirrigatie met bassinwater.
Tijdens de eindbijeenkomst op Texel zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek aan onder andere de telers gepresenteerd. Voor telers is het interessant om uitsluitsel te hebben over de vraag in hoeverre de investering in een zelfvoorzienend zoetwatersysteem rendabel is in relatie tot de waterbeschikbaarheid en de opbrengsten. De kennis die hier de afgelopen jaren over is opgedaan komt samen in de rekentool op www.zoetwaterberging.nl (http://www.zoetwaterberging.nl). Op deze website wordt de relatie gelegd tussen de grootte van het bassin, het te irrigeren perceeloppervlakte, de kosten voor het systeem en de opbrengsten. Dit alles wordt voor de toepassing van verschillende gewassen uitgerekend.
In het project Spaarwater zullen de baten van het extra beschikbare zoete water verder worden onderzocht. Met name bij grootschalige toepassing van zelfvoorzienende zoetwaterberging gaan naast directe baten voor de teler ook externe baten voor bijvoorbeeld het waterschap een belangrijke rol spelen. Hoe groot deze positieve effecten zijn voor het regionale waterbeheer zal in verschillende polders in Noord-Holland, Friesland en Groningen worden onderzocht.
Meer informatie over o.a. de techniek, de haalbaarheid en de resultaten kunt u vinden op www.proefzoetwaterberging.nl (http://www.proefzoetwaterberging.nl).
Klik hier (https://youtu.be/9M_OKO7gsqg) voor de informatievideo over Zelfvoorzienende Zoetwaterberging op Texel.